general knowledge quiz questions and answers 2020


Q1. Ramniklal Ambani passed away recently. What brand of Reliance is named after his son?
Answer 1 : Vimal
Q2) What cargo did a special parcel train from South Central Railway recently carry from Guntur in Andhra Pradesh to Benapole in Bangladesh?
Answer 2 : Red chillies
Q3) Eoin Morgan has recently set the record for hitting most sixes in international cricket as captain. Whose record did he break?
Answer 3 : MS Dhoni
Q4) During this lockdown period ‘WFH’ has become very popular. What does WFH stand for?
Answer 4 : work from home
Q5) Which company under Project Kuiper has got US govt approval for a constellation of over 3000 satellites to improve internet connectivity ?
Answer 5 : Amazon




Q1. According to the recently published World Happiness Report, which city is ranked the world’s happiest city?
ans- Helsinki
Q2. Who among these famous personalities, is the longest serving heir apparent to the British throne in history?
ans- Prince Charles
Q3. ‘Apropos of Nothing’ is a 2020 memoir by which American filmmaker and humourist?
ans- Woody Allen
Q4. What is the name of India’s first indigenously-developed Light Combat Aircraft?
ans- Tejas
Q5. The Government of India recently launched a chat-bot named ‘MyGov Corona Helpdesk’ on wich social media platform?
ans-WhatsApp




Q1. On April 1st 2019, the Netherlands wing of which company announced that it had developed a product that allows a user to ’talk to a Tulip?
Ans – Google
2) Which former Vice President, born on April 1st, was the Permanent Representative of India to the UN from January 1993- January 1995?
Ans – Mohammad Hamid Ansari
3) Which former India international was the head coach of the Bengal team that made it to the final of the 2020 Ranji trophy?
Ans – Arun Lal
4) Which famous comedian born on April 2nd, first came to prominence after winning The Great Indian Laughter Challenge in 2007?
Ans – Kapil Sharma
5) On 24th March, Google launched a doodle celebrating Banh Mi, a street food sandwich originating in which country?
Ans – Vietnam




Q1. Using the new ‘Crew Dragon’ spacecraft which organisation announced plans to send 3 tourists to the International Space Station in 2021?
Answer – SpaceX
Q2. Defense Minister Rajnath Singh recently released a book titled ‘Invincible’ on which former Indian minister?
Answer – Manohar Parrikar
Q3. Ignaz Semmelweis, a 19th century obstetrician, is now widely credited with discovering the medical importance of which of the following?
Answer – Hand Washing
Q4. Shaheed Diwas is observed on March 23rd to honour the day when Rajguru, Sukhdev Thapar and ________ attained martyrdom? (Fill in the blank)
Answer – Bhagat Singh
Q5. Which of these upcoming movies starring Akshay Kumar, is a remake of the famous Tamil horror movie Kanchana?
Answer – Laxmmi Bomb




Q1. What does CET, the new exam for various government jobs proposed by the Indian government, stand for?
Answer – Common Eligibility Test
Q2) Which of these days is observed on 27th March by ITI- a world organization for the performing arts?
Answer – World theatre Day
Q3) Swavalamban Express is a special train journey launched by SIDBI for which group of people?
Answer – Entrepreneurs
Q4) Daniel, an 18 year old who made his debut for AC Milan on 2nd February, 2020 is the son of which AC Milan legend?
Answer – Paolo Maldini
Q5) Who among these stepped down from the board of Microsoft in the 2nd week of March, 2020?
Answer – Bill Gates




Q1. Which famous actress born on March 24th, was nominated for an Oscar for Best Actress in a Leading Role for the movie Zero Dark Thirty?
Answer – Jessica Chastain
Q2. Whose North London home was bought by the Maharashtra government and refurbished to transform into a memorial-cum-museum?
Answer – BR Ambedkar
Q3. The website for ________ observed on March 22nd, has sections namely- Learn, Share, Be Safe. (Fill in the blank)
Answer – World Water Day
Q4. Jaydev Unadkat is the captain of which regional cricket team in the Ranji Trophy?
Answer – Saurashtra
Q5. Which nation will chair the first virtual summit of G20 nations?
Answer – Saudi Arabia




Q1. Sheikh Mujibur Rahman, whose birth centenary was celebrated in March 2020, was the founder President of which country?
Ans – Bangladesh
2) Which Indian badminton player recently won the BBC India ‘Sports Woman of the Year’ Award?
Ans – PV Sindhu
3) Which of these Bollywood actors is playing the lead role in the remake of the Govinda hit Coolie No. 1?
Ans – Varun Dhawan
4) On 23rd March, the WMO came into force, and a day is thus celebrated to draw attention towards weather and climate. Expand WMO.
Ans – World Meteorological Organization
5) Which city had to withdraw from hosting the Olympics in 1908, after a nearby volcano eruption?
Ans – Rome




Q1. Born in Karnal on 17th March which lady was part of the crew of ‘Columbia’ as a mission specialist and primary robotic arm operator?
Answer – Kalpana Chawla
Q2. The upcoming movie Shershaah starring Siddharth Malhotra is based on the life of which military hero?
Answer – Vikram Batra
Q3. Who is the first Indian cricketer to play in 150 Ranji Trophy matches?
Answer – Wasim Jaffer
Q4. As per the 2020 World Happiness Report, which was named the happiest country in the world for the third year in a row?
Answer – Finland
Q5. The month of March is named after the Roman god of _____? (Fill in the blank)
Answer -War




Q1. The Rajya Sabha passed ‘The Mineral Laws (Amendment) Bill, 2020’, which proposes to commercialise the mining of which mineral?
Answer – coal
Q2) The Indian Navy recently supplied essential food and relief materials to which flood-hit country?
Answer – Madagascar
Q3) Who recently broke a 21-year-old record for the most wickets by a fast bowler in a single Ranji Trophy season?
Answer – Jaydev Unadkat
Q4) Who is the only Indian player to feature in the official 2020 ICC Women’s T20 World Cup team of the tournament?
Answer – Poonam Yadav
Q5) National Vaccination Day is observed on March 16th. This day, first Oral vaccine for which disease was given in India?
Answer – Polio




Q1. Which car manufacturer makes the Electric Vehicle known as Leaf?
Answer – Nissan
Q2. Which player scored 2 goals for Atletico de kolkata in the final on Saturday to claim an unprecedented third Indian Super League title?
Answer – Javier Hernandez
Q3. The Adventures of a Daredevil Democrat’ chronicles the story of which former Indian Chief Minister?
Answer – Biju Patnaik
Q4. In which city are the recently restored tombs of Taramati and Premamati located?
Answer – Hyderabad
Q5. What kind of device is SuCheck, developed with assistance from the Indian Council of Medical Research?
Answer – Glucometer




Q1. Arpit Vasavada was the Man of the match in the final of which tournament that concluded recently?
Answer – Ranji Trophy
Q2. Y. Farrell and S. McNamara were given the 2020 Pritzker Prize, making them the first 2 women to share which profession’s highest honour?
Answer – Architecture
Q3. More than 3,500 gathered in a small town in France to break the world record for most people dressed as which fictional characters?
Answer – Smurfs
Q4. World Consumer Rights Day is observed on March 15th, on a day when which US president declared the four basic consumer rights?
Answer – John F Kennedy
Q5. Which team won their maiden Ranji Trophy title this year after earning a 44-run lead in the first innings vs Bengal in the final?
Answer – Saurashtra




Q1. Which Baroque-style ________ is located in Trevi, Rome? It is one of the most popular tourist destination in Italy.
Answer – Fountain
Q2. Which Punjab MLA recently launched his own YouTube channel ‘Jittega Punjab’ to share his views with the people of Punjab?
Answer – Navjot Singh Sidhu
Q3. Which Indian state and World Bank have signed a USD 80 million loan to boost agriculture and water management in the state?
Answer – Himachal Pradesh
Q4. Which challenge has gone viral on TikTok, amid the Corona-virus outbreak to create awareness on safe practices, popularized by American singer Gloria Gaynor?
Answer – Hand-washing Challenge
Q5. For the first time in its history, tech giant Microsoft has appointed a person for which role?
Answer -Chief Scientific Officer




Q1. The astronauts aboard the International Space Station (ISS) have managed to successfully cultivate which nutritious salad crop?
Answer – lettuce
Q2) On March 8th, 2020, who become the first captain to lead a side in any ICC Cricket World Cup event final on his or her birthday?
Answer – Harmanpreet Kaur
Q3) The Kimberley Process is an international certification scheme that regulates trade in which product?
Answer – diamond
Q4) A newly discovered grasshopper species has been named ‘Kaikaia __’ after which singer known for her ‘wacky fashion sense’?
Answer – Lady Gaga
Q5) Which actress has been roped in to star in film-maker Anurag Kashyap’s first international project titled ‘Talkh’?
Answer – Anigra Dhar




Q1. In the movie Onward, if Tom Holland is the voice for Ian Lightfoot, which fellow MCU star is the voice for Ian’s brother Barley?
Answer- Chris Pratt
Q2. President Ram Nath Kovind recently administered the oath of office to Mr. Bimal Julka for which post?
Answer – Chief Information Commissioner
Q3. The World Boxing Council has created a championship belt, embellished with purple and gold colors, in honour of which NBA legend?
Answer – Kobe Bryant
Q4. To whom did Mukesh Ambani lose the tag of Asia’s richest man, after a $5 billion plus loss, in part due to collapse of oil prices?
Answer – Jack Ma
Q5. Which is the name of the dedicated storefront on Amazon.in to display ‘women entrepreneurs’ products to customers across the country?
Answer – Saheli




Q1.: The Union Civil Aviation Ministry Has Lifted Up Restrictions To Allow Indian Airlines To Provide What Service To All Its Passengers?
Answer – In-Flight Wi-Fi
Q2: Tintin Eleonora Emman Is The Middle Name Of Which Famous Activist?
Answer – Greta Thunberg
Q3: After PM Narendra Modi And Rajinikanth, Which Actor Is Set To Feature In An Edition Of Ace Adventurer Bear Grylls’s ‘Man Vs Wild’ Show?
Answer – Akshay Kumar
Q4: Which English Premier League Team’s 44-Game Unbeaten Run Came To An End After Suffering A 3-0 Defeat At Watford On February 29th?
Answer – Liverpool
Q5: Indian Tycoon Yusuff Ali, Has Become The First Indian To Receive Saudi Arabia’s Premium Residency. He Is Which Company’s Chairman?
Answer – Lulu Group




Q1. Of 5. NASA has awarded which company with a $117-million contract to provide launch services for its Psyche mission?
Answer – SpaceX
Q2 Of 5. Auto manufacturer Mahindra & Mahindra plans to launch a cab aggregator, called Alyte, for whom?
Answer – Corporates
Q3 Of 5. Which Mumbai-based acrobatics dance group won the America’s Got Talent: The Champions season 2 finale?
Answer – V.Unbeatable
Q4 Of 5. Who among the following was the Player of the Series in the 2020 Women’s T20 World Cup?
Answer – Beth Mooney
Q4 Of 5. Liu Yifei is starring in the lead role in a live action adaptation of which famous Disney animated feature?
Answer – Mulan




Q1. The Indian government recently launched a mobile application ‘Humsafar’ to facilitate doorstep delivery of what?
Answer – Fuel
Q2. To announce the early release of which movie on 13th March, did the makers tweet ’Father’s Day comes early’?
Answer – Angrezi Medium
Q3. On March 29th, 2017 which holder of an important post born on March 16th, was made an honorary General of the Nepal Army?
Answer – General Bipin Rawat
Q4. Which town has recently been named as the new summer capital of Uttarakhand?
Answer – Gairsain
Q5. Which acclaimed actor plays the lead role in the movie ‘Kaamyaab’ about an actor Sudheer who comes out of retirement?
Answer – Sanjay Mishra




Q1. Muhyiddin Yassin is the new Prime Minister of which country?
Answer – Malaysia
Q2. Powered by a brilliant showing from Sania Mirza, India made the world group playoffs of which tournament for the first time?
Answer – Federation Cup
Q3. Which country became the first in the world to make public transport free?
Answer – Luxembourg
Q4. For its 2020 mission to which planet, did NASA name the rover ‘Perseverance’?
Answer – Mars
Q5. Hardik Pandya recently hit 158 off 55 balls in a T20 tournament named after whom?
Answer – DY Patil




Q1. Who has proposed a new climate law that would set a target of net-zero greenhouse gas emissions by 2050?
Answer – European Union
Q2. Bundelkhand Expressway is being built in which Indian state?
Answer – Uttar Pradesh
Q3. Who is the only second Indian woman cricketer after Mithali Raj to top the women’s T20 International rankings?
Answer – Shafali Verma
Q4. Which social media app announced a new sharing format called ‘fleets’ – which disappears after 24 hours?
Answer – Twitter
Q5. Which institution is responsible for conferring the highest
Answer – Lalit Kala Akademi




Q1. Which of these Amazon Prime series features Srikanth Tiwari, an intelligence officer for T.A.S.C as the central character?
Answer – The Family Man
Q2. Bolt Mobility is an electric scooter rental company co-founded by which famous sportsperson?
Answer – Usain Bolt
Q3. What was the first international agreement to affirm the principle of gender equality?
Answer – UN Charter
Q4. Sneha Mohandoss, Malvika Iyer, Arifa, Kalpana Ramesh, Vijaya Pawar, Kalavati and Veena Devi – all took over what on 8th March, 2020?
Answer – Prime Minister’s twitter handle
Q5. Which singer in the news for her performance at a sporting event, is known for singles such as ‘Roar’ and ‘Firework’?
Answer – Katy Perry




Q1. Which of these is a platform from Google’s Jigsaw technology incubator used to spot fake and doctored images?
Answer – Assembler
Q2. Which of these company’s newest venture is princess-inspired bridal wear?
Answer – Disney
Q3. Which of these teams recently beat Karnataka in the semis to reach their first Ranji trophy final since the 2006/07 season?
Answer – Bengal
Q4. Which is the first commercial space tourism company to go public?
Answer – Virgin Galactic
Q5. The mortal remains of Guruvayur Padmanabhan was recently consigned to flames in Ernakulam district on March 1st. What animal is it?
Answer – Elephant




Q1. Realme and Xiaomi’s smartphones will now use GPS technology NavIC offered by which organisation?
Answer – ISRO
Q2. Which of the following is currently the largest cricket stadium in the world and recently hosted US President Donald Trump?
Answer – Sardar Patel Stadium
Q3. Which pioneering businessman born on March 3rd, floated the Central India Spinning, Weaving, and Manufacturing Company in Nagpur?
Answer – Jamsetji Tata
Q4. Which director of several Bollywood blockbusters is also the director of the Amazon Prime series ‘The Forgotten Army’?
Answer – Kabir Khan
Q5. Who among these extended his unbeaten start to the season by claiming victory at the Dubai Open recently?
Answer – Novak Djokovic




Q1. Suella Braverman, an Indian-origin minister was recently sworn in as the Attorney General of which country?
Answer : UK
Q2. Which is the first Arab country to build a nuclear power plant?
Answer : UAE
Q3. According to the Hurun Global Rich List 2020, which Indian is the second youngest self made billionaire in the world?
Answer : Ritesh Agarwal
Q4. Which tech CEO has released a new EDM single called ‘Don’t Doubt ur Vibe’?
Answer : Elon Musk
Q5. Which of these characters would NOT feature in the upcoming Rohit Shetty movie Sooryavanshi?
Answer : Chulbul Pandey




Q1. The recently discovered Craspedotropis gretathunbergae is a species of what animal?
Answer – Snail
Q2. Which child actor who acted in Mr India is now a successful choreographer and the director of movies such as Baaghi 2 and Baaghi 3?
Answer – Ahmed Khan
Q3. As per the recent ‘Hurun Global Rich List 2020’, which country has the highest number of billionaires?
Answer – China
Q4. Which five-time Grand Slam champion recently announced her retirement from tennis at the age of 32?
Answer – Maria Sharapova
Q5. ‘Jungle Cry’ is about 12 underprivileged children from Odisha who went on to win the U14 World Cup in which sport?
Answer – Rugby




Q1. The cast of which American sitcom will reunite exclusively for an untitled unscripted special for HBO Max to be directed by Ben Winston?
Answer – Friends
Q2. As of February, 2020, which country is India’s top trade partner?
Answer – USA
Q3. Which of these movies received a three month SGST tax exemption from the Madhya Pradesh government?
Answer – Thappad
Q4. Svalbard Global Seed Vault, the world’s largest secure seed storage facility, lies on which country’s archipelago?
Answer – Norway
Q5. Bob Iger recently ended his 15-year run as the CEO of which entertainment company?
Answer -Walt Disney




Q1. The world’s first robot citizen recently arrived in Kolkata and donned a red-and-white traditional Bengali saree. Name the robot.
Answer:- Sophoa
Q2. Hosni Mubarak was the president of which country for almost 30 years?
Answer: Egypt
Q3. India’s first floating jetty was recently inaugurated in which state?
Answer: Goa
Q4. Which company has introduced a new ‘zero’ line of vegan, gluten-free products that have no preservatives or colours?
Answer:-Colgate
ion 5. Sachin Tendulkar took to Twitter to wish which player on his retirement and said ‘You made my last Test special by picking 10 wickets’?
Answer: Pragyan Ojha




Q1. Taika Waititi recently made history as the first person from which ethnicity to win an Oscar, as he won for Best Adapted Screenplay?
Answer – Maori
Q2. The very popular play Piya Behrupiya directed by Atul Kumar is an adaptation of which Shakespeare work?
Answer – Twelfth Night
Q3. Mom and Dad have four daughters, and each daughter has one brother. How many people are there in the family?
Answer – Seven
Q4. Who recently launched an upgraded geo-imaging web portal called Bhuvan Panchayat 3.0?
Answer – ISRO
Q5. The upcoming film ‘The New Mutants’ is part of which movie franchise?
Answer – X Men




Q1. Which of these words can not be formed using only the first line of letters on your computer keyboard?
Answer – Keyboard
Q2. Which former Wimbledon champion is the current coach of Australian Open 2020 winner Novak Djokovic?
Answer – Goran Ivanisevic
Q3. Washing soda is the common name for which compound?
Answer – Sodium carbonate
Q4. A Megagon is a polygon with _____ sides. Fill in the blanks.
Answer – 1 million
Q5. Who recently broke Alok Kapali’s record of being the youngest to take a Test match hat-trick?
Answer – Naseem Shah




Q1. –
In which country would you find Victoria Falls, classified as the world’s largest sheet of falling water based on its combined width and height?
Answer – Zambia
Q2 –
Former French open champion Carlos Moya is the coach of which famous tennis player?
Answer – Rafael Nadal
Q3 –
The latest book in the Asterix series is – Asterix and the _____ ______. (Fill in the blanks)
Answer – Chieftain’s Daughter
Q4 –
Marcelo Rebelo de Sousa who arrived in India on 13th February is the President of which country?
Answer – Portugal
Q5 –
In which country would you find North Cape, the northernmost point in Europe that can be accessed by car?
Answer – Norway




Q1. – Which ground will host the final of the Women’s T20 World Cup 2020 today on the occasion of International woman’s day?
Answer – MCG
Q2 – In 2019, Jayshree Vyas became the first independent woman director appointed by which stock exchange?
Answer – Bombay Stock Exchange
Q3 – What is the capital of Norway?
Answer – Oslo
Q4 – The number ‘0’ does NOT have an equivalent in Roman numerals. (True or False)
Answer – True
Q5 – Parveena Ahanger who appeared on BBC’s 2019 list of 100 most inspiring woman is known as the Iron Lady of ___. Fill in the blanks
Answer – Kashmir




Q1. Rial is the official currency of ______. Fill in the blanks.
Answer – Iran
Q2. Which of the following national parks is located in Rajasthan?
Answer – Keoladeo National Park
Q3. What is the chemical symbol of lead?
Answer – Pb
Q4. Wellington is the capital of which country?
Answer – New Zealand
Q5. India has the shortest written constitution of any sovereign country in the world. (True or False)
Answer -FALSE




Q1. Which plant was added to the Guinness Book of Records as the fastest growing plant on earth?
Answer – Bamboo
Q2. In the Marvel Cinematic Universe, we see Hulk as a green-colored giant superhero. But what color was he meant to be originally?
Answer – Grey
Q3. Which of the 7 continents of the world has the most number of countries?
Answer – Africa
Q4. Which country is referred to as ‘the land of a thousand lakes’?
Answer – Finland
Q5. Which Oscar winning Hollywood star is of Indian descent and was given the name Krishna Pandit Bhanji at the time of his birth?
Answer – Sir Ben Kingsley




Q1. Who among these was NOT named in the Asia XI squad for a series to celebrate the 100th birth anniversary of Sheikh Mujibur Rahman?
Answer – Rohit Sharma
Q2. The foundation stone for the Army headquarters new building was recently laid. What has it been christened as?
Answer – Thal Sena Bhawan
Q3. @ gypsyking101 is the Instagram handle of which famous person currently in the news?
Answer – Tyson Fury
Q4. Which of these has been declared the theme for National Science Day 2020, by the government’s Department of Science & Technology?
Answer – Women in Science
Q5. Who is known as the ‘Waterman of India’ and is renowned for his conservational efforts in bringing back many rivers, and increasing the water table level in Rajasthan?
Answer – Dr. Rajendra Singh




Q1. Which famous basketball player nicknamed himself the ‘Black Mamba’ after watching Quentin Tarantino’s ‘Kill Bill’?
Answer – Kobe Bryant
Q2. US first lady Melania Trump, attended which of these classes at Sarvodaya Senior Secondary School in Delhi?
Answer – Happiness Class
Q3. On 25th February, India observed the first anniversary of which of these famous structures?
Answer – National War Memorial
Q4. Which of these comic book characters has been a guest of the Maharaja of Gaipajama?
Answer – Tintin
Q5. Which of these organisations declared 2020 as the ‘Year of the Nurse and Midwife’?
Answer -WHO
Q1. – What is the theme for this years International Women’s Day? (Hint : The theme is aligned with UN Women’s new multi-generational campaign, Generation Equality.)
Answer – I am Generation Equality: Realizing Women’s Rights
Q2 – Garima Arora was the first Indian female chef to be conferred with what coveted distinction in the world of cuisine?
Answer – Michelin Star
Q3 – Muthayya Vanitha is the Project Director of which of these ISRO missions in the news last year?
Answer – Chandrayaan- 2
Q4 – In 2020, the European parliament is celebrating the 25th anniversary of which declaration on gender equality on International Woman’s Day?
Answer – Beijing declaration
Q5 – Who equalled Zhang Ning’s record of most badminton world championship medals in women’s singles in 2019?
Answer – PV Sindhu
Question 6 – Bihar’s Shikha Surabhi, became the first woman to be part of which celebrated team at the Republic Day parade?
Answer – Daredevils
Question 7 – IPS officer Aparna Kumar, who scaled the South Pole won the National Adventure Awards named after which pioneer?
Answer – Tenzing Norgay




Q1. What is the name of the app that helps writers to keep track of complex narratives, recently launched by Vikram Chandra?
Answer – Granthika
Q2. Which teams played in the finals of the ICC U-19 Cricket World Cup 2020?
Answer – Bangladesh and India
Q3. Which Premier League team has been banned from the UEFA Champions League for 2 seasons for failing to comply with Financial Fair Play regulations?
Answer – Manchester City
Q4. Which challenge became a viral sensation after a singer uploaded a collage of four images to her Instagram feed on January 21, 2020?
Answer – Dolly Parton Challenge
Q5. Who shared the 2020 Laureus World Sportsman of the Year with Lewis Hamilton?
Answer -Lionel Messi




1. Which of these former Indian Prime Ministers born on 29th February first became Prime Minister at the age of 81?
Answer- Morarji Desai
2. Which Indian sportsperson won ESPN’s Female Sportsperson of the Year award for the third consecutive year?
Answer- PV Sindhu
3. ‘Unleash the Madness’ is the tagline of which recent Bollywood movie?
Answer- Malang
4. Amazon’s chief executive Jeff Bezos recently committed $10 billion to address which of these causes?
Answer- Climate change
5. The movie Sonchiriya which shared the Filmfare Critics award for Best Film is set in which of these regions?
Answer-Chambal




Q1. – Who is the captain of India’s 2020 ICC Women’s T20 World Cup team?
Answer – Harmanpreet kaur
Q2 -Which upcoming Marvel movie would star Salma Hayek and Angelina Jolie together?
Answer – The Eternals
Q3 -Larry Tesler, who passed away in February 2020, was the creator of which popular keyboard function?
Answer – Cut, Copy Paste
Q4 -In which country would you find the Shanidar Cave – a hotspot for Neanderthal remains?
Answer – Iraq
Q5 – Institute for Defense Studies and Analyses (IDSA), was renamed after which former Union Minister?
Answer – Manohar Parrikar




Q1. Abhimanyu Dassani who recently won the Filmfare for Best Debut (Male) is which actress’s son?
Answer – Bhagyashree
Q2. Muriel is the middle name of which character from the television Sitcom Friends
ans- Chandler
Q3. Which Bangalore-based startup has offered interns ₹1,00,000 for sleeping for 9 hours for 100 nights?
ans- Wakefi
Q4. Ashraf Ghani won the second term as the President of which country?
ans- Afghanisthan
Q5. In 2019, Parasite became the first South Korean movie to win the Palme d’Or at which famous movie festival?
ans-Cannes
Also Play –




Q1. Which of these is the common title of a 2003 Ramgopal Varma film and a 2020 Vicky Kaushal release
Answer – Bhoot
Q2. Who has become the first Indian to reach 50 million Instagram followers?
Answer – Virat Kohli
Q3. The founder of retail chain DMart is the second richest person in India according to Forbes. Who are we referring to?
Answer – Radhakishan Damani
Q4. Which company signed an agreement with AAI for operating the Ahmedabad, Mangaluru, and Lucknow airports for the next 50 years?
Answer – Adani Group
Q5. Facebook recently released which app to help hobbyists organize photos of their own projects into themed collections?
Answer -Hobbi




Q1. – Bill and Melinda Gates Foundation invested in which online pharma startup based in Gurugram in Feb 2020?
Answer – 1mg
Q2 – Which team is gearing up to become the first F1 team to celebrate their 1,000th race, and recently unveiled the SF1000?
Answer – ferrari
Q3 – Whose signature can be found on the new one Rupee currency notes?
Answer – Finance Secretary
Q4 – United by Emotion’ is the official motto of which 2020 sports event to be held in Tokyo?
Answer – Summer Olympic
Q5 – In the TV sitcom Friends, which famous actress played the role of Susie Moss, a schoolmate of Chandler?
Answer – Julia Roberts




1. Amruta Subhash won a Best Supporting Actor (Female) Filmfare award for playing which actor’s mother in a 2019 movie?
Answer:- Ranveer Singh
2. Rishi Sunak, the new Chancellor of the Exchequer of Great Britain, is the son in law of which famous technology personality?
Answer :- Narayana Murthy
3. Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage and Iron Fist together form which superhero group?
Answer :- Defenders
4. Dara Khosrowshahi, the current CEO of Uber was previously CEO of which travel company?
Answer:- Expedia
5. The final of the 2020 ICC Women’s T20 World Cup will be played on which date? (Hint: That day is celebrated as Women’s day)
Answer:- March 8




Q1.- Who played the role of an imaginary version of Adolf Hitler in the movie Jojo Rabbit?
Answer: Taika Waititi
Q2 – Which Vietnamese city, with a dazzling new street circuit, is the latest addition to the F1 calendar?
Answer: Hanoi
Q3 – Pravasi Bhartiya Kendra has been renamed after which late Union Minister?
Answer: Sushma Swaraj
Q4. As per the Guinness World Records, the current oldest living man on the earth belongs to which country?
Answer :- Japan
Q5. ____ is the highest award for a military unit in India. It was recently bestowed on INS Shivaji which comprises of 130 Officers and 630 sailors of the Indian Navy. (Fill in the Blank)
Answer :- Presidents Colour




Q1. Shaktikanta Das born on 26th February, former IAS officer is currently serving in which very important post in India?
Answer – RBI Governor
Q2. The National Maritime Heritage Complex is to be set up in which of these places?
Answer – Lothal
Q3. The 4th installment of which franchise won the Oscar for the Best Animated Feature in 2020?
Answer – Toy Story
Q4. Which of these countries will play in the 2020 ICC Women’s T20 World Cup for the first time?
Answer – Thailand
Q5. The Amazon Prime web series ‘The Forgotten Army’ is narrated by which Bollywood superstar?
Answer – Shahrukh Khan




Q1. Cartography is the study of what?
Answer – Maps
Q2. NSIL is a newly launched PSU. What does S stand for in, New S____ Limited India?
Answer – Space
Q3. Who among them is one of the producers of the Oscar winning feature-length documentary ‘American Factory’?
Answer – Barack Obama
Q4. Kambala’ is a traditional sport of buffalo racing. It is held in which Indian state?
Answer – Karnataka
Q5. Which great Unani scholar’s birth anniversary, February 11, is celebrated as World Unani Day?
Answer -Hakim Ajmal Khan




Q1. Tangi, a social video sharing app is one of the latest offerings from which tech giant?
Answer – Google
Q2. Saikhom Mirabai Chanu, who recently created a new national record, represents India in which sport?
Answer – Weightlifting
Q3. The National winter games event is set to be held in which of these places?
Answer – Gulmarg
Q4. Which Indian animal is chosen as the mascot for COP 13 Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals?
Answer – Great Indian Bustard
Q5. The storm ‘Ciara’ recently hit several countries of which continent?
Answer -Europe




Q1. Which company has recently acquired Scape Technologies- a computer vision start up working on location accuracy beyond GPS?
Answer – Facebook
Q2. Which Roman Emperor is said to be behind the origin of the Leap Year?
Answer – Julius Caesar
Q3. Sandeep Mathrani has been appointed the new CEO of which company?
Answer – WeWork
Q4. Who was recently awarded the ’Kishore Kumar Samman’ by Madhya Pradesh Government?
Answer – Waheeda Rehman
Q5. Archaeologists in the Czech Republic have uncovered the oldest wooden structure ever found. What is it?
Answer – Water well




Q1. The ‘Kala Ghoda Arts Festival’ is organised annually in which Indian city?
Answer- Mumbai
Q2. Which Asian country has introduced a ‘sustainable development fee’ for tourists?
Answer- Bhutan
Q3. NS Dharmshaktu has recently been presented an award by the President for his work in combating leprosy. After whom is the award named?
Answer- Mahatma Gandhi
Q4. Which Indian company recently launched services in London, offering services in Comfort, Comfort XL and Executive Ride categories?
Answer- ola
Q5. The Indian Institute of Veterinary Research has recently developed a vaccine to combat CSF. What does S stand for in ‘Classical S___ Fever’?
Answer-Swine




Q1. – The currency of Costa Rica, the Colon is named after which famous personality?
Answer – Christopher Columbus
Q2 – Anthony Hopkins, Tom Hanks, Al Pacino and Joe Pesci all lost in a category at the 2020 Oscars, who won the award in that category?
Answer – Brad Pitt
Q3 – 12 year old Kaamya Karthikeyan has recently become the youngest to climb the highest peak in which continent?
Answer – South America
Q4 – Optophobia is the fear of what?
Answer – Fear Of Opening One’s Eye
Q5 – Who among the following made his first ODI century during the India vs New Zealand ODI series in 2020?
Answer – Shreyas Iyer




Q1. Which of these firsts did Parasite achieve by winning the Best Picture Oscar in 2020?
Answer – First foreign language film to win
Q2. Who was the only batsman to make 400 runs or more in the 2020 U19 Cricket World Cup?
Answer – Yashasvi Jaiswal
Q3. Which recent Padma Vibhushan awardee born on 14th February, became a cabinet minister in Haryana at the age of 25?
Answer – Sushma Swaraj
Q4. A doctor of Indian origin, SS Vasan has been made the head of a team of researchers to develop a vaccine for what?
Answer – Coronavirus
Q5. As per a recent notification, which of these has the RBI kept unchanged at 5.15% ?
Answer -Repo rate




Q1. White, yellow, red, orange, blue, and green were the six original colors on the classic version of which 40-year old iconic toy?
Answer – Rubik’s Cube
Q2. The 2020 Australian open was Novak Djokovic’s ___ Grand Slam singles victory. (Fill in the blanks.)
Answer – 17th
Q3. The Union Budget proposed which of these to build a National cold supply chain for perishables such as meat and fish?
Answer – Kisan Rail
Q4. The upcoming film ‘The New Mutants’ is part of which movie franchise?
Answer – X Men
Q5. Which famous political activist born on February 13th, wrote the poem ‘In the Bazaars of Hyderabad’?
Answer -Sarojini Naidu




Q1. Indian-American Arvind Krishna has been appointed as the new Chairman of which global tech company?
Answer – IBM
Q2. What is the name of the $500 billion city-of-the-future that Saudi Arabia plans to build?
Answer – Neom
Q3. Who recently won his career’s 33rd National title at the Senior National Billiards Championship?
Answer – Pankaj Advani
Q4. The world’s smallest gold coin, which features Albert Einstein, was recently released by which country?
Answer – Switzerland
Q5. The words ‘Ordem e Progresso’ can be found on the flag of which country?
Answer -Brazil




Q1. At which two venues did India take part in two consecutive T20I matches that both went to a super over?
Answer – Hamilton and Wellington
Q2. Which Hindi word was chosen as the ‘Oxford Hindi Word of 2019’ by the Oxford University Press?
Answer – Samvidhaan
Q3. The 2020 Hindi film ‘Gul Makai’ is based on the the life and struggle of which famous personality?
Answer – Malala Yousafzai
Q4. Who recently displaced Volkswagen as the world’s second most valuable carmaker?
Answer – Tesla
Q5. The town of Schengen, after which a famous treaty is named, is located in which country?
Answer -Luxembourg




Q1. In which country is it customary for women to give men chocolate on Valentine’s Day?
Answer – Japan
Q2. The Indian Navy recently launched Operation Vanilla to help which cyclone hit island-nation?
Answer – Madagascar
Q3. What did the founder of Domino’s give his future wife for their first Valentine’s Day?
Answer – A heart shaped Pizza
Q4. Toyota is making an electrified fleet of vehicles for which major 2020 event?
Answer – Tokyo Olympics 2020
Q5. Who recently launched an upgraded geo-imaging web portal called Bhuvan Panchayat 3.0?
Answer -ISRO




Q1. The first fully solar-powered airport in the world is in India. Which city can you find it in?
Answer – Cochin
Q2. The 2006 film, The Namesake, starring Tabu and Irfan Khan is based on a novel of the same name. Who is the author of that novel?
Answer – Jhumpa Lahiri
Q3. To commemorate Rahul Dravid’s 10,000 Test runs, a wall with 10,000 bricks was built in which of these stadiums?
Answer – M Chinnaswamy stadium, Bengaluru
Q4. Which of the following national parks is located in Rajasthan?
Answer – Keoladeo National Park
Q5. What is the capital city of Mizoram?
Answer -Aizawl




Q1. Which song by Coldplay (filmed in Mumbai) features Beyonce, and Bollywood star Sonam Kapoor and showcases the festival of Holi, among other things related to India?
Answer – Hymn for the Weekend
Q2. What is the name of the mythical creature which has the head of a human and the body of a lion? A large structure of this is seen in Giza, Egypt.
Answer – Sphinx
Q3. In the Lion King, what is Simba’s mother’s name?
Answer – Sarabi
Q4. Ishwar Chandra Vidyasagar was born on 26 September 1820. He fought for women’s right as an activist and helped introduce the ‘Widow re-marriage act’ in India. Where was he born?
Answer – West-Bengal
Q5. Where would you find the Mismi mountain peak, the most distant source of the Amazon River?
Answer -Peru




Q1. Which plant was added to the Guinness Book of Records as the fastest growing plant on earth?
Answer – Bamboo
Q2. In the Marvel Cinematic Universe, we see Hulk as a green-coloured giant superhero. But what colour was he meant to be originally?
Answer – Grey
Q3. Which island in Andaman and Nicobar is home to some of the world’s last tribe which is uncontacted and does not have any interaction with the outside world?
Answer – North Sentinel Island
Q4. Which event has been titled as the ‘largest human gathering in the world’ where over 100 million people gather at once?
Answer – Kumbh Mela
Q5. Which species of crab does not have a shell of its own but makes its home inside the shells of sea snails?
Answer -Hermit Crab




Q1. In terms of area, which one of the following Indian states has the largest coverage of forest?
ans- Madhya Pradesh
Q2. Kitten, Pumps, Cone, Sling Back and Platform are types of what?
ans- Heels
Q3. ‘Finding the gaps’ is a part memoir, part self help book written by which personality known for his accurate decision making?
ans- Simon Taufel
Q4. Who is known as the ‘Waterman of India’ and is renowned for his conservational efforts in bringing back many rivers, and increasing the water table level in Rajasthan?
ans- Dr. Rajendra Singh
Q5. Like humans, most species in the animal kingdom have a single heart. But there is an exception. How many hearts does an octopus have?
ans-3




Q1. Which of these was earlier known as the ‘Hailey National Park’ when it was established in 1936?
Answer – Jim Corbett National Park
Q2. Which country’s highest point is Mount Fuji, a dormant volcano?
Answer – Japan
Q3. Which was named as the ‘Word of the Year 2018’ by Oxford dictionaries?
Answer – Toxic
Q4. In a 1999 Test match against South Africa, New Zealand tail-ender Geoff Allott batted a memorable innings which lasted 101 minutes. How many runs did he score?
Answer – 0
Q5. I can talk English, I can walk English, I can laugh English, because English is a phunny language’, which actor said this dialogue in a Bollywood movie?
Answer -Amitabh Bachchan




Q1. Narain Karthikeyan is the sports man in the field of which sport?
Answer – Formula one racing
Q2. She was the first Indian woman to become a teacher, and opened up the first girl’s school in India in 1848. Who is she?
Answer – Savitribai Phule
Q3. What is the dot that appears over the lowercase letters, ‘i’ and ‘j’, called?
Answer – Tittle
Q4. What is the slang term given to a ball that is bowled so well that it is considered unplayable by the batsman in cricket?
Answer – A jaffa
Q5. Punjab is also called ‘The Land of Five Waters’. Which of these is NOT a river the name that flows through the region?
Answer -Tapti




Q1. – Bluetongue, a disease on domestic and wild ruminants(Goats, sheep, cattle) is caused by ______? (Fill in the blank)
Answer – Virus
Q2 – Which among the following is NOT a work of Rabindranath Tagore?
Answer – Kapala Kundala
Q3 – Which was the first Indian movie nominated for Oscar?
Answer – Mother India
Q4 – The modern game of Golf originated in which country?
Answer – scotland
Q5 – The one horn Rhino is found in which country?
Answer – India




Q1. Which company recently acquired a stake in Zomato by selling their Indian food delivery business?
Answer – Uber
Q2. Fenway Sports Group owns which football club that is currently top of the table in its domestic league?
Answer – Liverpool
Q3. Who has been appointed as the first Chief of Defence Staff of India?
Answer – Bipin Rawat
Q4. The movie ‘The Two Popes’ stars the famous actor Anthony Hopkins as which pope?
Answer – Pope Benedict XVI
Q5. The recent web-series ‘The Forgotten Army’ is based on the extraordinary true story of the men and women in which army?
Answer -Indian National Army




Q1. Padma Vibhushan Pandit Chhannulal Mishra is a noted exponent of which gharana of the Hindustani classical music?
Answer – Kirana
Q2. Director of Panga, Ashwini Iyer Tripathi has also directed which of these movies?
Answer – Bareilly ki Barfi
Q3. A model of which French aircraft was part of the Indian Air Force tableau at Republic Day parade 2020?
Answer – Rafale
Q4. Which is the common sport played by Roger Federer and Sofia Kenin?
Answer – Tennis
Q5. Isabel dos Santos, Africa’s richest woman, is from which country?
Answer -Angola




Q1. Which town has been chosen as the capital of the newly merged Union Territory of ‘Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu’?
Answer – Daman
Q2. Which of these businessmen has been awarded the Padma Bhushan in 2020?
Answer – Anand Mahindra
Q3. The World Economic Forum along with its partners has launched 1t.org to promote which initiative?
Answer – One Trillion Trees initiative
Q4. Which one out of these ‘Phogat’ sisters is the first Indian woman wrestler to win gold at both the Commonwealth and the Asian Games?
Answer – Vinesh Phogat
Q5. 550th birth anniversary of Guru Nanak Dev was the theme of which state’s tableau in the 2020 Republic Day parade?
Answer -Punjab




Q1. What is the name of the humanoid robot from ISRO that will travel on the first test flight of the Gaganyaan mission?
Answer – Vyommitra
Q2. Uber recently announced a partnership with which company to mass produce ‘air taxis’?
Answer – Hyundai
Q3. Which of these sportspeople has been awarded the Padma Bhushan in 2020?
Answer – PV Sindhu
Q4. Which famous character actor is playing the role of Indian team manager PR Man Singh in the movie 83?
Answer – Pankaj Tripathi
Q5. Irish conductor Eímear Noone is to set to become the first woman to conduct the orches
Answer -Oscars




Q1. Katerina Sakellaropoulou has recently been elected as the first female president of which country?
Answer – Greece
Q2. Which Chinese zodiac symbol represents the Chinese New Year 2020?
Answer – Rat
Q3. Which of these basketball legends wrote and narrated the short film ‘Dear Basketball’? (Hint: He tragically passed away recently)
Answer – Kobe Bryant
Q4. Bal Shakti Puraskar is annual award presented by the Indian President to whom?
Answer – Children
Q5. Priyam Garg is captaining India in which international tournament being held currently?
Answer -ICC U19 World Cup




Q1. Recently, 146 of ‘Irrawadys’ were spotted in Chilika lake, Odisha. What kind of animals are Irrawadys?
Answer – Dolphins
Q2. Which UNESCO World Heritage Site was the center-piece of the Gujarat tableau at 2020 Republic Day parade?
Answer – Rani Ki Vav
Q3. Which of these sportspeople has been awarded the Padma Vibhushan in 2020?
Answer – MC Mary Kom
Q4. Which Indian actor was recently honoured with the Crystal Award of the World Economic Forum 2020?
Answer – Deepika Padukone
Q5. Blue Origin – a company owned by Jeff Bezos deals in which sector?
Answer -Space




1. The United Nations declared 15th October as ‘World Student Day’ in 2010 to mark the birthday of India’s great former President and scientist. Who is being talked about here?
Answer: Dr A P J Abdul Kalam
2. Today, 15th October is celebrated as ‘International Day of Rural Women’ by the United Nations. This is celebrated to acknowledge the crucial role that women and girls play in ensuring the sustainability of rural households and communities, improving rural livelihoods and overall well being. What is the theme of this years International Day of Rural Women?
Answer: Rural women and girls building climate resilience
3. ___ celebrates May 26th as their National Science day to mark the day when APJ Abdul Kalam visited this country. Fill in the blanks.
Answer: Switzerland
4. What does A.P.J stand for in the name of A.P.J Abdul Kalam?
Answer: Avul Pakir Jainulabdeen
5. Which coastal Indian city was Dr. Kalam born in?
Answer: Rameswaram
Today’s



1. A sushi is a Japanese dish, traditionally wrapped in __.
Answers is: Edible seaweed
2. Which historical event does Charles Dickens’ novel ‘The Tale of Two Cities’ concern?
Answers is: The French Revolution
3. Which of these actors played the character of the Genie in the 2019 live action remake of Aladdin
Answers is: Will Smith
4. What does ‘SIM’ in SIM card stand for?
Answers is: Subscriber Identity Module
5. How many sides does a rhombus have?
Answers is: 4
Today’s



1. It is the first feature-length motion picture with not only a synchronized recorded music score but also lip-synchronous singing and speech in several isolated sequences. Which movie is being talked about here?
Answer: The Jazz Singer
2. Who was the first person to win an individual medal at the Olympics, representing independent India
Answer: K.D. Jadhav
3. Which movie won the Oscar for best film in 2018?
Answer:The shape of water
4. What does AR in AR Rahman’s name stand for?
Answer:Allah Rakha
5. The East India Company came to India in 1600s, but established control only in _ after the Battle of Plassey when it took over the province of Bengal. Fill in the blanks.
Answer: 1757
oday’s



1. Hugh Jackman, the actor most famous for his Marvel character ‘Wolverine’ celebrates his birthday today. Which country is Hugh Jackman from?
Answer: Australia
2. Who was the first Indian to fly into outer-space?
Answer: Rakesh Sharma
3. What word is used to refer to a group of hippopotamuses?
Answer : A bloat
4. Friends, Romans and Countrymen, lend me thy ears’ is the first line of speech given by which character in the play Julius Caesar, written by William Shakespeare?
Answer: AnswerMark Antony
5. The ‘Bramhastra’ trilogy is an upcoming Indian fantasy film starring Alia Bhatt, Ranbir Kapoor and Amitabh Bachchan. Who is directing this movie?
Answer: Ayan Mukherjee
Today’s



Q1. :- Legend of Indian cinema Amitabh Bachchan celebrates his birthday today. Which year was he awarded India’s 2nd highest civilian honor, Padma Vibhushan?
Answer :– 2015
Q2 – In which country is the highest (in altitude) cricket ground in the world located?
Answer :– India
Q3 – Ganymede is the largest moon in our solar system. Which planet does it orbit around?
Answer :– Jupiter
Q4 – What would you call a type of scientist who studies dinosaurs and fossils?
Answer :– Paleontologist
Q5 – All Indian currency notes have the denomination written in a number of languages. Besides the writing in Hindi and English on the front, how many other regional languages appear on the back panel?
Answer :– 15
Today’s



Q1. :- Today, 10 October is observed as ‘World Mental Health Day’ by the World Health Organisation to raise awareness of mental health issues around the world and mobilizing efforts in support of mental health. It was celebrated in the year_______ for the first time. (Fill in the blank)
Answer :– 1992
Q2 – Legendary Bollywood actress Rekha was born today. Which of the following films did she win a National award for best actress in 1982?
Answer :– Umrao Jan
Q3 – Monarch Edward IV of England ruled which sport illegal in 1477?
Answer :– Cricket
Q4 – Which of these countries does not have a standing army?
Answer :– Iceland
Q5 – When discussing terms related to water, Nimbus, cumulus and stratus refer to types of ___.
Answer :– Cloud
Today’s



Q1. :- Today, 09 October is celebrated as ‘World Post Day’ to create awareness about the role of the postal sector in people’s and businesses’ lives and its contribution to the social and economic development of countries. Since which year is ‘World Post Day’ being celebrated?
Answer :– 1969
Q2 – Today, 09 October marks the 79th birth anniversary of the legendary English singer John Lennon. Which world famous band was he a part of?
Answer :– The Beatles
Q3 – The Ao language is spoken in which of the following States?
Answer :– Nagaland
Q4 – Which planet in our solar system is named after the Roman god of war?
Answer :– Mars
Q5 – Where can you find India’s only floating post-office, which is situated on a lake?
Answer :– Srinagar




Q1. :- Today, October 08 is celebrated as ‘Indian Air-force (IAF) Day’ as the IAF was founded on this day in 1932. What is the motto of the IAF?
Answer :– Touch The Sky With Glory
Q2 – What rank does the Chief of Air Staff hold in the Indian Air-Force?
Answer :– Air Chief Marshal
Q3 – The white-ish, crescent moon shaped part at the base of your nail has a name. What is it called?
Answer :– Lunula
Q4 – Which of the following is NOT a folk dance that originated in Maharashtra?
Answer :– Garba
Q5 – Which place in India holds the Guinness World Record for being the wettest place on Earth?
Answer :– Mawsynram , Meghalaya




1- It is Vladimir Putin’s birthday today. He has been the president of Russia for 5 terms and was recently selected for a 6th term. Which building holds the office of the president of Russia?
Ans – The Kremlin
2 – Which of these desserts has its roots in Hyderabad’s Nizami legacy, and is traditionally prepared from dried apricots?
Ans – Qubani Ka Mitha
3 –Which famous Indian poet did Shankar Mahadevan collaborate with, for his track, ‘Breathless’?
Ans – Javed Akhtar
4 – What was the name of the 5-member, all-girl pop band, that was formed in 2002 as part of a nation wide talent search, hosted by Channel V?
Ans – Viva
5 – Earlier this year, two South Korean companies announced a 300 Million dollars investment in India based, Ola Cabs. The first company is Hyundai, name the second?
Ans – Kia Motors Corporation




Q1.During the British Raj, a now widely-recognized monument was built to commemorate the visit of King George V and the Queen Mary to Bombay. Which monument is it? Hi
Answer- Gateway of India
2) What is the metal or plastic casing around the end of a shoelace called?
Answer- Aglet
3) Rajasthan is the prominent desert region of India. Which desert makes up most of this state?
Answer – Thar
4) There is an ancient Indian weapon known as ‘Katar’. What type of weapon is it?
Answer – A dagger
5) Sanjay Leela Bhansali, and Bimal Roy have both directed 2 separate ‘Devdas’ films. But who is the original author of the Bengali romance novel?
Answer-Saratchandra Chattopadhyay




Q1. :- Today, 5th October is celebrated as ‘World Teachers Day’ by UNESCO and Education International each year to help give the world better understanding of teachers and the role they play in the development of students and society. When was the First ‘World Teachers Day’ celebrated?
Answer :- 1994
Q2 :- Shanghai is currently the most populated city in the world. But which was the first city to reach a population of 1 million?
Answer :- Rome
Q3 :- A regular email has the recipients section, as well as CC and BCC. What does BCC stand for?
Answer :- Blind carbon Copy
Q4 :- The actor who played Gandhi in Lage Raho Munnabhai, won a National Award for Best Supporting Actor for the role. Name the actor.
Answer :-Dilip Prabhavalkar
Q5 :- Earth’s atmosphere is made up of several gasses, but which element makes up the majority of the air?
Answer :- Nitrogen




Q1. :- World Animal Day’ is celebrated today in order to improve welfare standards of animals around the globe. Which year was the first ‘World Animal Day’ celebrated?
Answer :- October 4 1925
Q2 :- Which is the largest living fish in the ocean?
Answer :- Whale Shark
Q3 :- Which multinational conglomerate is the parent company to Google?
Answer :- Alphabet Inc.
Q4 :- The ‘starfish’ has recently been renamed because it is an echinoderm like the sea urchin, and not a fish. Do you know what it is popularly called now?
Answer :- sea star
Q5 :- The 2018 film, Pad Man, starring Akshay Kumar is based on a true story. Who is the social entrepreneur that inspired the character?
Answer :- Arunachalam Muruganantham




Q1. :- Which object grants the superhero, Green Lantern, his extraordinary powers?
Answer :- A Ring
Q2 :- The novel, White Tiger, won the Man Booker prize in 2008, and was the debut novel of an Indian-born author. Who wrote it?
Answer :- Arvind Adiga
Q3 :- What is the dot that appears over the lowercase letters, ‘i’ and ‘j’, called?
Answer :- Tittle
Q4 :- Famous British actress ‘Lena Headey’ was born today in 1973. Which character does she play in the famous HBO series ‘Game Of Thrones’?
Answer :- Cersie Lennister
Q5 :- She was the first Indian woman to become a teacher, and opened up the first girl’s school in India in 1848. Who is she?
Answer :- Savitri bai Phule
Q1. :- In which year was Mahatma Gandhi nominated for the Nobel Prize for the first time?
Answer :- 1937
Q2 :- On which day in history did Mahatma Gandhi embark on the famous Dandi March?
Answer :- 12th March 1930
Q3 :- Although they shared differing ideologies, Mahatma Gandhi called X as ‘The Prince among the patriots’. In 1944, in a radio broadcast, X was the first one to address Gandhi as the ‘Father of the nation’. Identify X?
Answer :- Netaji Subhas Chandra Bose
Q4 :- Gandhi was nominated for the Nobel Peace prize _____ times but never won. The Nobel committee publicly acknowledges the omission till date, expressing regret that Gandhi had never been awarded the prize.
Answer :- 5
Q5 :- Mahatma Gandhi shares his birthday with which Indian prime minister?
Answer :- Lal Bahadur Shastri
Question 6 :- Which of these books was NOT written by Mahatma Gandhi?
Answer :- Long Walk to Freedom
Question 7 :- The book ‘Unto This Last’ greatly captivated and transformed Gandhiji. So much so that he translated it into Gujarati. Who was its author?
Answer :- John Ruskin
Today’s Answers Of



Q1. :- Which of these is an annual fair in Rajasthan, known for its camel trading event?
Answer :- Pushkar Mela
Q2 :- Who composed the famous classical music melody – ‘Fur Elise’?
Answer :- Beethoven
Q3 :- Which is the largest country in the world in terms of land area?
Answer :- Russia
Q4 :- Leonardo da Vinci could write with one hand and draw with the other at the same time.
Answer :- True
Q5 :- Which planet is the closest to Earth?
Answer :- Venus
Today’s Answers Of



Q1. – Arundhati Roy won the Booker prize in 1997 for her debut novel. What was the novel called?
Answers is – The God Of Small Things
Q2 – Tour De France is an annual multi-stage event associated with which of these sports?
Answers is – Cycling
Q3 -Which actress will portray the story of acid attack victim, Laxmi Agarwal, alongside Vikrant Massey in an upcoming film by Meghana Gulzar?
Answers is – Deepika Padukone
Q4 – Which is the only tennis Grand Slam tournament that is played on grass courts currently?
Answers is – Wimbledon
Q5 – Which company has made the humanoid robot known as ASIMO?
Answers is – Honda
Today’s Answers Of



Q1. – The Formula1 race is in Russia today as part of the 2019 Formula1 season. Which driver won the 2018 edition of F1 race in Russia?
Answers is – Lewis Hemilton
Q2 – The first fully solar-powered airport in the world is in India. Which city can you find it in?
Answers is – Cochin
Q3 – The 2006 film, The Namesake, starring Tabu and Irfan Khan is based on a novel of the same name. Who is the author of that novel?
Answers is – Jumpa Lahiri
Q4 – Who out of the following is NOT an Indian fashion designer?
Answers is – Ravi Ruia
Q5 – What is the capital city of Mizoram?
Answers is – Aizawl
Today’s Answers Of



Q1. – On Feb 13, 2019, after 15 years of exploration, NASA declared its Mars rover ‘dead’. What was the name of the robotic rover?
Answers is – Opportunity
Q2 – Bollywood actor Ranbir Kapoor celebrates his birthday today. Which was his first Bollywood movie?
Answers is – Saawariya
Q3 – Rugby world cup is being played currently in Japan. __ country has won the Rugby world cup 3 times, which is the most by any country. Fill in the blanks.
Answers is – New Zealand
Q4 – Where in the human body is the Occiput?
Answers is – Head
Q5 – When it comes to mobile phone networks such as 2G, 3G and 4G, what does the ‘G’ stand for?
Answers is – Generation
Today’s Answers Of



Q1. – George Stephenson is known as the ‘Father of Railways’ as his ‘Locomotion No. 1’ was the first steam locomotive to carry passengers on a public rail line on 27th September. Which year was this?
Answers is – 1825
Q2 – Which is the longest river in Asia?
Answers is – Yangtze
Q3 – To commemorate Rahul Dravid’s 10,000 Test runs, a wall with 10,000 bricks was built in which of these cricket stadiums?
Answers is – M Chinnaswamy Stadium Bangluru
Q4 – Until 1955, the State Bank of India was known as __?.
Answers is – Imperial Bank Of India
Q5 – The ______ is a horseshoe shaped zone found along the Pacific rim where around 90% of the world’s earthquakes occur. Fill in the blanks.
Answers is – The Ring Of fire
Success !! You Have Just Completed This



Today’s



Q1. – Ishwar Chandra Vidyasagar, who was born today in 1820, fought for women’s right as an activist and helped introduce the ‘Widow re-marriage act’ in India. Where was he born?
Answers is – West Bangal
Q2 – Serena Williams, the famous tennis star, was born today in 1981. How many Olympic gold medals has she won?
Answers is – 4
Q3 – Where would you find the Mismi mountain peak, the most distant source of the Amazon River?
Answers is – Peru
Q4 – Made in 1888, the ‘Roundhay Garden Scene’ is known to be the world’s earliest surviving motion-picture film. How long is it?
Answers is – 2.11 Seconds
Q5 – Leonardo Dicaprio finally won an Oscar for Best Actor in 2106, after being nominated for several years. Which film did he win it for?
Answers is – The Revanent
Today’s



Q1. – In 1416, this city became the capital of not just Denmark, but of Norway and Sweden as well. Which city is being talked about here?
Answers is – Copenhagen
Q2 – Originating in the Tibetan plateau near Lake Mansarovar, which river flows through Ladakh?
Answers is – INDUS river
Q3 – Which one of these is a traditional folk dance of the people of Lakshadweep Islands?
Answers is – Lava Dance
Q4 – Which country will host the 2020 summer Olympics?
Answers is – Tokyo, Japan
Q5 – The circle of latitude known as Tropic of Capricorn passes through India.
Answers is – False
Today’s



Q1. – The Korea Open 2019 is starting today. Which of these sports is played in Korea Open?
Answers is – Badminton
Q2 – Which of the following national parks in Rajasthan is a World Heritage Site and is of international importance for some migratory bird species?
Answers is – Keoladeo National Park
Q3 – The atomic number of lead is 82. What is the chemical symbol of lead?
Answers is – Pb
Q4 – Wellington is the capital of an island country that has more sheep than people. Which country is this?
Answers is – New Zealand
Q5 – India has the shortest written constitution of any sovereign country in the world.
Answers is – False
Today’s



Q1. – Which planet in our solar system was visited by the Russian-built Venera 7?
Answers is – Venus
Q2 – The Chess world cup 2019 is going on right now in Russia, which current Indian cricketer represented India in the World Youth Chess Championship?
Answers is – Yuzvendra Chahal
Q3 – Rial is the official currency of __. Fill in the blanks.
Answers is – IRAN
Q4 – Which was named as the ‘Word of the Year 2018’ by Oxford dictionaries?
Answers is – Toxic
Q5 – Hummingbirds can fly backwards.
Answers is – True




Q1. – Today is the 3rd T20 game between India and South Africa of the 2019 series. On 1st December 2006 India played their first ever T20 game against South Africa. Where was that match played?
Answers is – Johannnesburg
Q2 -Whish of these is a founder of the popular messaging app ‘Whatsapp’?
Answers is – Jan Koum
Q3 – Copenhagen is the capital of which country?
Answers is – Denmark
Q4 – Priyanka Chopra played a supporting role in a 2019 Netflix Original rom-com with Rebel Wilson and Liam Hemsworth. What’s the name of the film?
Answers is – isnt it romantic
Q5 – In 1996, a mammal named Dolly was successfully cloned for the first time. What type of animal was it?
Answers is – Sheep




Q1. – Which of these village in Andhra Pradesh became the first ‘smart digital village’ in the state in 2016?
Answers is – Mori
Q2 – Today is Kareena Kapoor’s birthday. Her first film released in the year 2000. What was the name of her first film?
Answers is – Refugee
Q3 – 21st September is observed as International Day of Peace. Which world body (Inter-government organisation) started this event?
Answers is – United Nations
Q4 – The Red Square is considered the central square of which Russian city?
Answers is – Moscow
Q5 – Manipur is one of the 7 Sister states of north-east India. After Independence, in the north-east, Manipur and Tripura where princely states. Manipur became an Indian state today (21st September) in which year?
Answers is – 1949
Also Play Below Quiz :-




Q1. – Switzerland celebrates May 26th as Science day to mark the day of APJ Abdul Kalam’s visit in 2006. True or false?
Answers is – TRUE
Q2 – It is Mahesh Bhatt’s birthday today. Which movie directed by Mahesh Bhatt in 1998 won Ajay Devgn his first National award for Best Actor?
Answers is – Zakhm
Q3 – What was the term used to refer to British women who fought for women’s right to vote in the early 20th century?
Answers is – Suffragattes
Q4 – Which of the following is NOT a peak in the Himalayas?
Answers is – Jungfrau
Q5 – You can find the Victoria Terminus in Mumbai and the Victoria Memorial in Kolkata. Now if you are visiting the Gateway of India, which city are you in?
Answers is – Mumbai




Q1. – In botany, strawberries are part of the rose family.
Answers is – TRUE
Q2 -Who is the first-ever cricket captain to win 100 matches in IPL history?
Answers is – MS DHONI
Q3 – India’s longest rail-road bridge ‘Bogibeel Bridge’ was inaugurated last year. Its built over which of the following rivers?
Answers is – Brahmputra
Q4 – In which European city would you find the famous Blue Domed Church?
Answers is – Santorini , Greece
Q5 – Who among these is the chief legal advisor to the Government of India, and is the primary lawyer for GOI in the Supreme Court.
Answers is – Attorney General




Q1. – ‘Man, Woman and Child’ is a novel by Erich Segal. The Bollywood adaptation, released in the 80s, was a remake of the Malayalam film Olangal which was based on the novel. What was the name of this movie?
Answers is – Masoom
Q2 – Which British theoretical physicist and author who died in 2018 said ‘Remember to look up at the stars and not down at your feet’?
Answers is – Stephen Hawking
Q3 – Google is the most commonly used serach engine around the world. Who created Google in 1998?
Answers is – Larry Page & Sergery Bin
Q4 – Did you know that the stomach produces an acid to help digestion. Which acid do the stomach acids primarily consist of?
Answers is – Hydrocloric Acid
Q5 – What is the term used for a word or phrase created by rearranging the letters of another word or name or phrase?
Answers is – Anagram




Q1. – Which is the smallest state in India in terms of area?
Answer – Goa
Q2 – The Indian Prime Minister has inaugurated South Asia’s first cross-border oil pipeline. The pipeline will connect India with which country?
Answer – NEPAL
Q3 – Rafael Nadal recently won his 4th US Open title. He holds the record for the most French Open titles won by a tennis player. How many French Open titles has Rafael Nadal won?
Answer – 12
Q4 – This movie was initially titled ‘High Jump’. The movie is said to have been inspired from the biography of the legendary Japanese filmmaker Akiro Kurosawa. What movie is being talked about here?
Answer – Taare Zameen Par
Q5 – The Zero Mile Stone is a pillar built by British during Great Trigonometrical Survey of India in 1907, then considered to be the center of India. Which city is it located in?
Answer – Nagpur




Q1.The Maharashtra government along with Amir Khan launched a new sports initiative to train athletes from rural and tribal areas for international events like the Olympics. What is the mission called?
ans- Mission Shakti
2) India is known for its handloom products created by artisans all over the world. When is National Handloom Day celebrated to honour this craft?
ans- 7th August
3) A teenager recently broke Michael Phelps’ record in the 200m butterfly stroke. Who was it?
ans- Kristof Milak
4) Madre, Morsa, Maman and Okaasan are different terms for a _____.
ans- Mother
5) OPPO ended its sponsorship of the Indian Cricket team. Who will be taking over as the official sponsor for the team going forward?
ans-BYJU’s




Q1.Podiatrists are medical professional devoted to the study and medical treatment of ___?
ans- Feet
2) What was the name of the network of computers that eventually gave rise to the Internet?
ans- Arpanet
3) Which Oscar winning Hollywood star is of Indian descent and was given the name Krishna Pandit Bhanji at the time of his birth?
ans- Sir Ben Kingsley
4) Scientists have created a new form of gold which is said to be just two atoms thick – the thinnest version yet and measured to be just 0.47 nanometres in thickness. In which country was this created?
ans- UK
5) Which sportsperson has topped the Forbes list of 2019 as the highest paid woman in sports?
ans-Serena Williams




Q1. 14th September is celebrated as ‘Hindi Diwas’ as, on this day Hindi became one of the official languages of India. In which year was Hindi made one the official language?
ans- 1949
2) Hindi is the 4th most spoken language in the world, which is the most spoken language around the world?
ans- Mandarin Chinese
3) Which country is referred to as ‘the land of a thousand lakes’?
ans- Finland
4) An honorary Oscar is given out annually to celebrate motion picture achievements that are not covered by the existing categories of Oscar Awards. Which one of these have NOT received an honorary Oscar?
ans- Alan Rickman
5) Which of the 7 continents of the world has the most number of countries?
ans- Africa




Q1. Rakesh Sharma was the first Indian in space. What was the name of the spacecraft in which he travelled?
ans- Soyuz-T11
2) Running events are often categorised as 5K. 10K, half marathon, full marathon etc. What is the official running distance of a full marathon?
ans- 42.19 Kms
3) The world is divided into a total of 24 timezones. USA has 4 timezones across it’s entire region. Which country has the maximum number of timezones?
ans- France
4) Which is the only mammal capable of flying by beating their wings to power flight?
ans- Bat
5) Which Indian city has become the first to launch a 3D Smart Traffic Signal called ‘Intelights’ which will regulate traffic signals with a smart bird’s eye view wireless sensor system?
ans- Mohali




Q1. Which ancient art form from the Mithila region in Bihar was used to save a forest when the women in the area painted the trees to stop the authorities from cutting them for road widening and development?
ans- Madhubani
2) Nobel laureate and beloved writer, Toni Morrison, passed away recently. Which country was she from?
ans- USA
3) Which famous scientist developed the world’s first computer program for playing chess – known as ‘Turbochamp’?
ans- Alan Turing
4) The longest passenger carrying railway line in the world is the Trans-Siberian railway and is 9289km long. Which two cities are its end points?
ans- Moscow and Vladivostok
5) Which Indian city is home to the Dalai Lama and is also the headquarters of the Tibetan government-in-exile?
ans- Dharamshala




Q1. RK Laxman was a famous cartoonist, known for his illustration of the ‘Common Man’. Which popular series was his brother famous for?
Ans- Malgudi Days
Q2) Which of the 7 continents of the world has the most number of countries?
Ans- Africa
Q3) Which movie won the award for Best Hindi Film at the 66th National Awards held in August?
Ans- Andhadhun
Q4) The British government made a motivational poster before World War II to keep people from panicking. The words from that poster are now commonly featured on clothing, novelty items, and internet memes. What was printed on the poster?
Ans- Keep Calm and Carry On
Q5) This musical instrument is believed to have existed since 15,000 BC, making it one of the oldest instruments in the world. The modern version of it has 47 strings and 7 pedals. Which instrument are we talking about?
Ans- Harp




1. The one plus 7 series comes with a special gaming mode. What is it Called?
Answer – Fnatic mode
2. The Oneplus 7 pro smartphone comes with a display. Fill in the Blanks.
Answer – Amoled
3. Which of the following products is one plus also launching?
Answer – Oneplus tv
4. OnePlus 7 pro is available in which color?
Answer – All of the above
5. What is fast charging technology on one plus 7 Pro called?
Answer – Warp charge 30




1, Using which bank’s credit/debit card can you avail up to 10% instant discount on shopping during the Great Indian Sale on Amazon.in?
Answer – State Bank Of India
2. You can avail ‘No cost EMI’ to shop during the upcoming Great Indian Sale on Amazon.in using all the below payment methods, except?
Answer – Bitcoins
4. Golden Hour deals’ will run every day from _ to _ during the Great Indian Sale, offering exclusive deals on the Amazon app. Fill in the blanks.
Answer – 8 PM To Midnight
5. The Great Indian Festival Sale Starts Early For Prime Members. During The Sale, Prime Members Also Get Access to Exclusive Deals & Offers.
Answer – True




Q1. The famous ‘Hornbill festival’ is celebrated in which of the following states of India?
ans- Nagaland
2) Which one of these is a traditional folk dance of the people of Lakshadweep Islands?
ans- Lava dance
3) Which song by Coldplay (filmed in Mumbai) features Beyonce, and Bollywood star Sonam Kapoor and showcases the festival of Holi, among other things related to India?
ans- Hymn for the Weekend
4) In context to geographics, what are ‘Isohyets’?
ans- Lines on a map showing equal rainfall
5) Which of the following will you associate ‘Sattriya’ with?
ans- a dance form




Q1. ‘Ablutophobia’ is the fear of?
Ans – Bathing
2) Facebook recently launched a new cryptocurrency. What is it called?
Ans – Libra
3) Vlad the Impaler was an emperor in Romania in the 14th century. Which fictional character was based on him?
Ans – Dracula
4) Which element was discovered on the Sun before it was discovered on Earth?
Ans – Helium
5) The Statue of Liberty is known world-over as a symbol of the USA. But it was gifted to America by another country. Who gifted it?
Ans – France




Q1. Saif Ali Khan and Tabu are reuniting on the big screen for a new film, 20 years after their 1999 film Hum Saath-Saath Hain. What is their new movie called?
ans- Jawaani Jaaneman
2) The song ‘Hotel California’ is a beloved classic. Which is the band that originally sang this song?
ans- The Eagles in
3) Kyle Giersdorf, a 16 year old, goes by the gamer name of ‘Bugha’. He recently won 3 million dollars for winning a World Cup tournament for a game this year. Which game was it?
ans- Fortnite
4) What is the capital of Finland?
ans- Helsinki
5) Human lungs are not of the same size. The left lung is smaller that the right lung. True or false?
ans- True




Q1.In the movie ‘The Lion King’, what is Simba’s mother’s name?
ans- Sarabi
2) Kabadi is the national sport of Bangladesh. True or false?
ans- True
3) Each year, 5th September is celebrated as Teacher’s Day in India. Which year was the first ’Teacher’s day’ celebrated?
ans- 1962
4) Each of the below personalities has been a teacher in their lifetime. Which one of these also served as President of India?
ans- Rajendra Prasad
5) Teacher’s day is celebrated on the birthday of India’s great teacher Dr. Sarvapalli Radhakrishnan. In which subject did Dr. Radhakrishnan do his Post graduation?
ans- Philosophy




Q1.What is the capital of Finland?
ans- Helsinki
2) In 1995, UNESCO named Easter Island (a remote volcanic island in Polynesia) as a World Heritage Site. What is this place known for?
ans- Stone head statues
3) Which of the following writers was NOT born in India?
ans- Jhumpa Lahiri
4) A teenager recently broke Michael Phelps’ record in the 200m butterfly stroke. Who was it?
ans- Kristof Milak
5) Which nation was the first to give women the right to vote?
ans-New Zealand




Q1. Which is the largest country in the world in terms of land area?
Ans – Russia
2) What is the currency of China called?
Ans – Yuan
3) Velcro has been making life easier since its invention. Do you know where was velcro invented?
Ans – Switzerland
4) ‘281 and Beyond’ is the autobiography of a veteran Indian cricketer. Who is the author of this book?
Ans – VVS Laxman
5) A ‘Torero’ is a term associated with which of these?
Ans – Bull fighting




Q1. The ____ is a horseshoe shaped zone found along the Pacific rim where around 90% of the world’s earthquakes occur?
Ans – The Ring of Fire
2) Who is the author of the book, ‘My Seditious Heart’ which is a collection of non-fiction essays? Hint – The author is a winner of the Man Booker Prize for Fiction.
Ans – Arundhati Roy
3) A doctor of Indian-origin was recently crowned Miss England 2019. Who is she?
Ans – Bhasha Mukherjee
4) Switzerland celebrates May 26th as Science day to mark the day of APJ Abdul Kalam’s visit in 2006. True or false?
Ans – True
5) The State Bank of India was previously known as __
Ans – -Imperial Bank of India




Q1. The tiger population in India has grown from 1,400 in 2006 to 2,977 in 2019. Which state has recorded the highest number of tigers in the country?
Ans – Madhya Pradesh
2) The iconic Bollywood film, ‘Hum Aapke Hain Koun’ has completed 25 years since its making. Who directed this film?
Ans – Sooraj Barjatya
3) Which famous painter is known for his artwork called ‘Starry Night’? Hint – he is the same artist who cut off his own ear.
Ans – Vincent van Gogh
4) LEDs are small light sources commonly used in electronic devices, flashlights, lightbulbs etc. What does LED stand for?
Ans – Light Emitting Diode
5) Who won the 2019 F1 German Grand Prix?
Ans – Max Verstappen




Q1.The Indian classical instrument, the sitar, has been used by popular bands like ‘The Beatles’ in their music. Which other band used it in their chart topping hit, ‘Paint It Black’?
Ans- The Rolling Stones
Q2) He was the first ever Indian to win a silver medal at the Olympics for shooting. Then, he went on to lead the Ministry of Youth Affairs and Sports. Who is he?
Ans- Rajyavardhan Singh Rathode
Q3) Now a world-renowned sporting event, this race was originally created to boost the circulation of a struggling newspaper called L’Auto in France. Which event are we referring to?
Ans- Tour de France
Q4) All of the below Bollywood actors has worked as a Radio Jockey (RJ) before starting their acting careers, except?
Ans- Shah Rukh Khan
Q5) This vitamin plays an important role in the body because it stops bleeding and helps form clots. It is also referred to as the clotting vitamin. Which one is it?
Ans- Vitamin K




1. Freddie Mercury, the legendary singer from the rock band ‘Queen’ was of Indian descent. He was born a Parsi, and his birth name was Farrokh Bulsara. True or false?
Ans- True
2) Shilpa Shetty is all set to make her Bollywood comeback with a new movie. What is the film called?
Ans- Nikamma
3) There are approximately 35 UNESCO World Heritage Sites in India. Which of the following is NOT a UNESCO World Heritage Site?
Ans- Charminar, Hyderabad
4) The Ramon Magsaysay award is considered ’Asia’s Nobel Prize’ and was recently awarded to the Indian journalist, Ravish Kumar. This award is named after the president of which country?
Ans- Philippines
5) In the Harry Potter books, what are the creatures who guard the prison of Azkaban called?
Ans – Dementors




Q1.Which is the smallest planet in our solar system?
ans- Mercury
2) How many bones are present in a shark’s body?
ans- Zero
3) Opera is a form of musical theatre. Where did this artform originate?
ans- Italy
4) In India, Friendship Day is celebrated on the ___ Sunday of August. Fill in the blank.
ans- First
5) Espadrilles were first made in regions of France and Spain. Where are these worn?
ans- On your feet




1. How many years of marriage would be celebrated by a ‘Golden anniversary’?
ans- 50 years
2) A baby sheep is called a lamb. What is a baby goat called?
ans- Kid
3) Alliumphobia is a fear of garlic. True or false?
ans- True
4) A state government has declared that it will sponsor the Indian mens and womens hockey teams for the next 5 years. Which government is it?
ans- Odisha
5) Which of these was earlier known as the ‘Hailey National Park’ when it was established in 1936?
ans- Jim Corbett National Park




Q1.In ___, India won its first cricket world cup. Fill in the blanks.
ans- 1983
2) The Indian Army built a bridge over the river Indus in a record time of 40 days and it is the longest suspension bridge in Leh. What is it called?
ans- Maitri Bridge
3) Comets and asteroids which enter the Earth’s surroundings due to the gravitational pull of nearby planets are called NEOs. What does NEO stand for? stand for?
ans- Near-Earth Objects
4) Israel’s Aerospace Industries is the first in the world to send a privately funded mission to the moon. True or False?
ans- True
5) The name for which type of pants has its origins in the city of Genoa in Italy?
ans- Jeans




Q1.Where would you find the ‘Sea of Tranquility’?
ans- The moon
2) Which is the capital city of the African country, Ethiopia?
ans- Addis Ababa
3) Which Indian celebrity was honored with an Honorary Degree, Doctor of Letters from La Trobe University at the 10th edition of Indian Film Festival of Melbourne?
ans- Shah Rukh Khan
4) A doe is the female of a dove. True or false?
ans- False
5) Entomology is the science that studies _______. Fill in the blanks.
ans- Insects
Answers Of



Q1. :- What does the word ‘Buddha’ mean?
Answer – Awakened One or Enlightened One
Q2 :- Which country recently launched an underwater military museum? It displays decommissioned military vehicles & equipment including tanks, cranes and a helicopter, at depths reaching upto 92 meters.
Answer – Jordan
Q3 :- After the successful launch of Chandrayaan-2, ISRO has announced its first mission to the study the surface of the sun. It will be launched in 2020. What is the mission called?
Answer – Aditya-L1
Q4 :- What does 1,048,576 bytes equal?
Answer – A Megabyte
Q5 :- Where did the large loose garment known as the ‘poncho’ originate?
Answer– South America




Q1. :- The ‘Angkor Vat’ temple is the largest religious monument ever built. Where is it situated?
Answer- Cambodia
Q2 :- Seoul is the capital city of North Korea. True or False?
Answer- False
Q3 :- Which is the capital city of the south Indian state of Telangana?
Answer- Hyderabad
Q4 :- The digital payment system known as UPI, is now commonly accepted across merchants and businesses. What does UPI stand for?
Answer- Unified Payments Interface
Q5 :- Which British prime minister was awarded the Nobel Prize for Literature?
Answer- Winston Churchill




Q1.India’s lightest bullet proof jacket was launched at the Police Expo 2019. It can withstand bullets fired from an AK-47 rifle. What is the jacket called
ans- Bhabha Kavach
2) The Ministry of New and Renewable Energy launched a scheme to encourage farmers to use and generate solar power this year. What is it called?
ans- PM-KUSUM
3) What is the hybrid offspring of a male zebra and a female horse called?
ans- Zorse
4) Who is the first Indian-origin person to be take charge as the Home Secretary for the new UK government under Boris Johnson
ans- Priti Patel
5) India celebrates the National Broadcasting Day every year to commemorate the first ever radio broadcast in the country, which went live in 1927. Which day is it celebrated on?
ans- 23rd July




Q1.What is the currency of South Africa called?
ans- Rand
2) Indian players Harmeet Desai and Ayhika Mukherjee won the gold at the 2019 Commonwealth Championships. Which sport did they play?
ans- Table Tennis
3) She is a former international tennis player and has represented India at the Deaflympics. She has now become the first Indian to win the Miss Deaf World Pageant. Who is she?
ans- Vidisha Baliyan
4) The ______ in Delhi was inaugarated on 25th Feb 2019. It is a structure comprising of four concentric circles – Amar Chakra, Veerta Chakra, Tyag Chakra and Rakshak Chakra. Fill in the blank.
ans- National war memorial
5) Who is the author of the bestselling books, ‘Sapiens’ and ‘Homo Deus’?
ans- Yuval Noah Harari




Q1.India recently launched its second moon mission, Chandrayaan-2. Which part of the moon will be researched in this mission?
Ans. South pole
Q2.Dr. Abdul Kalam visited a country on 26th May, 2005, and they declared it as their National Science Day. Which country was it?
Ans.Switzerland
Q3.Density is defined as the ratio of the mass of an object to the volume of space it takes up. Based on this, Earth is the least dense planet in the solar system. True or False?
Ans. False
Q4.Alongside Pranab Mukherjee, which famous singer from Assam was posthumously awarded India’s highest civilian award, the Bharat Ratna, in the year 2019?
Ans.Bhupen Hazarika
Q5. Scientists in Bangladash have developed an alternative to plastic bags – cellulose sheet-bags made with jute fibres. What name have they given to this alternative? Hint – it means golden in Bengali.
Ans. Sonali




1.Which of the following is NOT a variety of mango?
Ans. Red Dacca
2.Apricots are not native to India. And yet, there is a popular Hyderabadi dessert, made from apricots which was created by the royals as it needed the fruit to be imported. What is the dish called?
Ans. Qubani-ka-meetha
3.Maria Montessori was an Italian physician. She is also known for her contributions to another field, where her name is used to refer to a teaching method. Which field does it apply to?
Ans. Education
4.What is the Roman numeral equivalent for the number ‘0’?
Ans. Does not exist
5. There is a theory that the universe will come to an end when its ever-increasing rate of expansion causes all matter to basically fly apart. What is the term applied to this theory?
Ans. The big rip




1. On which day is World Photography Day (WPD) observed each year?
Ans. August 19
2. Which of the following will you associate ‘Sattriya’ with?
Ans. A dance form
3. What kind of animal is the ‘flying fox’?
Ans. Bat
4. Which European capital city was built on a group of 14 islands?
Ans. Stockholm
5. The Indian state of Nagaland was formed in 1963. Which state was it a part of earlier?
Ans. Assam




Q1. Which of these wireless technologies derives its name from a 10th century Viking king?
ans- Bluetooth
2) Taipei is the capital of Singapore. True or False?
ans- False
3) Who was the founder of the Bose Corporation?
ans- Amar Bose
4) This Dutch footballer was given the nickname ‘Llama’ after he spit on West German striker, Rudi Völler, during a 1990 FIFA World Cup game. Can you name him?
ans- Franklin Rijkaard
5) Which science fiction writer is credited with penning down ‘The 3 Laws of Robotics’?
ans- Isaac Asimov
Below Are The Correct







Q1.What is the name of the new film starring Leonardo DiCaprio and Brad Pitt which has been directed by Quentin Tarantino?
ans- Once upon a time in Hollywood
2) The world’s coldest inhabited place is the village Oymyakon which records 68 degree centigrade is located at ___________.
ans – Russia
3) In the Vivo Pro Kabaddi League, 2019, what is the name of Haryana’s team?
ans- Haryana Steelers
4) The Pinna is the outer area of which human body part?
ans- Ear
5) Kiara Advani, was most recently seen opposite Shahid Kapoor in Kabir Singh. Which was her Bollywood debut film?
ans- Fugly




Below Are The Correct







Q1. Pandit Hari Prasad Chaurasia is a well-known name in the classical music genre. Which instrument does he play?
Ans – Flute
2) Akshay Kumar’s new film is inspired by the true events of ISRO’s Mars Orbiter Mission which was launched in 2013. What is the film called?
Ans – Mission Mangal
3) BSE SENSEX is a commonly known term in the stock market. What does SENSEX stand for?
Ans – Sensitive Index
4) Marvel recently announced that Natalie Portman will play the female version of a popular superhero in their next film franchise. Which hero is it?
Ans – Thor
5) Starting 1st December 2019, __, an electronic toll payment facility will be mandatory on all national highway toll lanes. What is it called?
Ans – FASTag
You have Successfully Completed The Today’s







Q1. Which traditional theatrical dance form which originated in Kerala, means ‘performing or playing together’?
ans- Koodiyattam
2) ______ is a tribal art form from the Mithila region in Bihar, symbolized by painting featuring complex geometrical patterns. Interestingly, women in Bihar are using this art form to save trees – painting them across the highway to stop authorities from cutting them. Which is this art form?
ans- Madhubani
.
3) This is an ancient Indian style of hand painting done on cotton and silk fabric uses a special pen made of tamarind twigs/bamboo reed. It was also found in archaeological sites of Mohenjo-daro. Which art form is this?
ans- Kalamkari
.
4) A world record was set when more than 1 lakh people gathered in Kota, Rajasthan on 21st June, 2018 and took part in a collective lesson. What were they celebrating?
ans- World Yoga day
5) With its origins in the city of Lucknow, this style of embroidery has now travelled world over. Believed to have been introduced by Nur Jahan, it is characterized by very intricate white-on-white shadow work. Which style are we talking about?
ans- Chikankari
You have Successfully Completed The Today’s







Q1. NASA recently celebrated the 50th anniversary of their mission which first landed man on the moon. Which mission was this?
ans- Apollo 11
2) Which country will host the 2023 ICC World Cup?
ans- India
3) The inventor of the password for computer accounts was an American scientist, who passed away recently. What was his name?
ans- Fernando Corbato
4) India’s Chandrayaan-2 lunar mission successfully commenced on 22nd July. What is the name of the robot rover that will be released by the moon lander as part of this mission?
ans- Pragyan
5) Who was the captain of the winning team at the 2019 ICC World Cup?
ans- Eoin Morgan
Answers Of







Q1. Fact or Myth: The Great Wall of China can be seen with the unaided human eye from space
ans- Myth
2) Chakyar Koothu is a classical dance form which involves a lot of comedy through narrations and gestures. Which Indian state does it originate from?
ans- Kerala
3) Former India cricketer, Kiran More, has been appointed as the interim coach of which cricket team?
ans- USA
4) Which film was Farhan Akhtar’s directorial debut?
ans- Dil Chahta Hai
5) Last year, Rahul Dravid was inducted into the ICC hall of fame. This year, __________ has become the 6th Indian cricketer to join the ranks. Fill in the blanks.
ans- Sachin Tendulkar
You have Successfully Completed The Today’s



Answers Of







Q1. In which of the following Indian festivals are boat races a special feature
ans- Onam
2) Who was the leader of North Korea before Kim Jong-un?
ans- Kim Jong-il
3) It is said that Gandhiji frequently listened to and enjoyed the kirtan, ‘Vaishnav Jan To Tene Kahiye’. Who penned this kirtan?
ans- Narsimha Mehta
4) The author of the book ‘Business @ the Speed of Thought’ also wrote ‘The Road Ahead’ in the year 1995, which was at number one in the New York Times best seller list for seven weeks. Who is the author of these books?
ans- Bill Gates
5) Who was the winner of the prestigious RedInk Award for ‘Journalist of the Year’ 2019? She bagged this award for her 2018 expose on the functioning of the UIDAI and its Aadhaar data cache.
ans- Rachna Khaira
You have Successfully Completed The Today’s



Answers Of



1. What does FM in FM Radio stand for?
A. Frequency Modulation
2. What is the name of the network of highways that connects the four major cities of India – Chennai, Kolkata, Delhi and Mumbai?
A. The Golden Quadrilateral
3. Emojis have become an integral part of digital communication. Which day is recognised as the ‘Global celebration of Emojis’ day, world wide?
A. 17th July
4. Which Indian athlete recently won a gold medal in the 200 m sprint category in the Tabor Athletics Meet in the Czech Republic?
A. Hima Das
5. How many kilometers is one Astronomical Unit (AU)?
A. 150 million km
You have Successfully Completed The Today’s







Q1. _____ is a central Asian sport in which horse-mounted players attempt to drag a goat or a calf carcass towards a goal. Fill in the blanks
ans- Buzkashi
2) Which among the following platforms announced that it will introduce ‘Learning Playlists’ to list educational videos?
ans- YouTube
3) Mary Kom is an Indian Olympic boxer hailing from ______. Fill in the blanks.
ans- Manipur
4) A new smartphone malware which affected millions of users, was named after a character in the Matrix. What is the malware called?
ans- Agent Smith
5) The Anglo-Zanzibar War between the United Kingdom and the Zanzibar Sultanate was the shortest recorded war in history. How long did it last?
ans- 38-45 minutes
You have Successfully Completed The Today’s







Q1. Complete the phrase – ‘wear your heart on your __’. This English idiom means openly showing your emotions or feelings.
Ans – Sleeve
2) You can find the Victoria Terminus in Mumbai and the Victoria Memorial in Kolkata. Now if you are visiting the Gateway of India, which city are you in?
Ans – Mumbai
3) In which country were the first Olympic games held?
Ans – Greece
4) Who won the women’s singles title at Wimbledon 2019?
Ans – Simona Halep
5) In which country would you find the Stonehenge, a prehistoric monument consisting of a ring of standing stones?
Ans – England




Q1. Where is India’s highest astronomical observatory located?
ans- Ladakh
2) A phobia is an irrational fear that a person may experience. Triskaidekaphobia is the fear of what?
ans- Number 13
3) The World Bank Group announced its first female Managing Director and Chief Financial Officer (CFO) who is an Indian national. What is her name? Hint – She was the MD of the State Bank of India!
ans- Anshula Kant
4) In a standard set of playing cards, which king is the only one without a moustache?
ans- King of hearts
5) ISRO has been in the spotlight recently due to it’s moon mission, Chandrayaan-2. Who is the current chairman of ISRO?
ans- Kailasavadivoo Sivan




Q1. Which of these was written by William Shakespeare?
ans- Taming of the Shrew
2) Sportsman Anthony Amalraj recently won a historic bronze medal for India in a World Tour held in Australia. Which sport does he play?
ans- Table tennis
3) In the DC comic books, what is the name of the planet that is Superman’s home?
ans- Krypton
4) Akshay Kumar occupies the number 33 spot in the Forbes Celebrity 100 list which mentions the world’s highest paid entertainers. Who has topped the list this year
ans- Taylor Swift
5) In 1927, who launched the ‘Mahad Satyagraha’?
ans- Dr. B. R. Ambedkar




1.Which is the smallest planet in our solar system?
Ans. Mercury
2.Fanta and Sprite belong to which beverage company?
Ans. The Coca Cola company
3.The researchers from the University of Chicago have discovered remnants of seawater from the Ice Age. In which ocean was this discovery made?
Ans. Indian ocean
4.The banana plant is classified as a herb. True or False?
Ans. True
5.If the Green Revolution is related to agriculture, what does a Blue Revolution refer to?
Ans. Fish




Q 5. When does the ‘Amazon Freedom Sale 2019’ start For All customer On Amazon.in?
Answer – 8th August
Q 5. Using Which bank’s Credit card can You Avail Upto 10% Instant Discount On Shopping During The Freedom Sale On Amazon.in?
Answer – State Bank Of India
Q 5. Upto How Much Cashback Do You Get On Booking Domestic Flights During Freedom Sale 2019 on Amazon.in
Answer – ₹2000
Q 5. Prime Members Get Early Access to the Freedom Sale. When Does the Sale Start For Them?
Answer – 12 Noon , 7th August
Q 5. If You Apply For An Amazon Pay ICICI Credit Card Which of the Following offers Do you not Get?
Answer – Free Chocolates On Application
Congratulations !! You Have Just Completed The Amazon Freedom Quiz Of 2019




Q1.Which of the following is the official language in Argentina?
ans- Spanish
2)In India, Engineer’s Day is celebrated on September 15. It commemorates the birth anniversary of which Indian scientist?
ans- M. Visvesvaraya
3)While most societies follow a patrilineal tradition wherein the father’s name is passed on to the children, some do not. Which one of these Indian ethnic communities follow a matrilineal tradition?
ans- Khasi, Meghalaya
4)Rahul Dravid was recently appointed as the Head of Cricket at the NCA (National Cricket Academy). When was the NCA founded?
ans- 2000
5)In the Lion King, what is the name of Simba’s uncle i.e. Mufasa’s brother?
ans – Scar




Q1. In context to NBA basketball, what does the term MVP stand for?
Ans- Most Valuable Player
Q2. The age of a star can be estimated by its color, which of these colors indicate the star is amongst the youngest?
Ans- Blue
Q3. Hrithik Roshan and Tiger Shroff will star in a new film by Siddharth Anand. What is the film called?
Ans- war
Q4. Who won the men’s finals at the 2019 Wimbledon tournament?
Ans- Novak Djokovic
Q5. PUNCH (Polarimeter to Unify the Corona and Heliosphere) is a NASA mission which will attempt to image the Sun. They have selected an Indian scientist as a co-investigator for this mission. Who is he?
Ans- Dipankar Banerjee




Q1. The Bharat Dynamics Limited (BDL) which is manufacturing base for guided weapons systems, functions under the Ministry of _______________. Fill in the blank.
ans- Defence
2) In 305 BC, which Maurya ruler defeated Alaxander’s general Seleucus Nicator?
ans- Chandragupta Maurya
3) Sports-wear brand Reebok has appointed a new Indian brand ambassador. Which one of these is it?
ans- Katrina Kaif
4) When did the Apple iPhone first become available?
ans- 2007
5) Which cricketer was named ‘Player of the Tournament’ for the ICC World Cup 2019?
ans- Kane Williamson




Q1. Indian scientists developed a new material called ‘black gold’ which can absorb light and carbon dioxide. Which institute did they belong to?
Ans – Tata Institute of Fundamental Research
2) She became the first Indian to win a gold medal in the 100ms race at a global event at the World Universiade in Italy. Who is she?
Ans – Dutee Chand
3) Micheal Jackson performed for the first and only time in India in 1996. After the show, before he left the country, he scribbled a love letter to India in his hotel room where he called India his ‘special love’. Where did he write it?
Ans – On a pillow
4) The biggest river island in the world located in Assam. What is it called?
Ans – Majuli
5) A song titled ‘Tujhe Bhulega Na Tera Hindustan’, was released by the Indian Army to commemorate 20 years of ‘Operation Vijay’ as an ode to the to soldiers of the Kargil war. What is the name of the lyricist?
Ans – Sameer
Q1.- Which historical event does Charles Dickens’ novel ‘The Tale of Two Cities’ concern?
Answer- The French Revolution
Q2- The most common format for a home video recorder is VHS. VHS stands for?
Answer- Video Home System
Q3- Saturn has a total of 62 moons, the largest one being larger than the planet of Mercury. What is its name?
Answer – Titan
Q4- If you look closely at the planet Jupiter, a very evident dense red spot can be found on it as seen from space. This is often called the ‘Great Red Spot’. What is it?
Answer- A Hurricane
Q5- ‘Friends, Romans and Countrymen, lend me thy ears’ is the first line of a speech in the play Julius Caesar, by William Shakespeare. Which character gave this speech?
Answer – Mark Antony




Q1. Who led the Indian cricket team to their first-ever World Cup victory in 1983?
Ans – Kapil Dev
2) The largest Buddhist monastery is the world is located in ___.
Ans – Indonesia
3) Castella, Tres Leches, Brigadeiro, and Oliebollen are all names of _?
Ans – Desserts
4) What kind of weapon is a falchion?
Ans – A sword
5) Which is the wettest place in India, in terms of average annual rainfall received?
Ans – Mawsynram, Meghalaya




Q1. Who was the first Indian from the film industry to win an Oscar award?
ans- Bhanu Athaiya
2) In which year was the euro introduced as legal currency on the world market?
ans- 1999
3) What does the Latin phrase ‘Caveat emptor’ mean?
ans- Let the buyer beware
4) What is the national sport of Japan?
ans- Sumo wrestling
5) In the FIFA World Cup, the ‘Golden Glove Award’ is awarded each season to whom?
ans- The best goalkeeper




Q1. Which one of these is a traditional folk dance of the people of Lakshadweep Islands?
ans- Lava dance
2) The famous ‘Hornbill festival’ is celebrated in which of the following states of India?
ans- Nagaland
3) Krav Maga is a form of martial arts.
ans- TRUE
4) ______ is a folk dance form from the Indian state of Mizoram, in which men move bamboo staves horizontally and vertically while women dance in between them so as to avoid their legs getting caught
ans- Cheraw dance
5) _____ is the capital city of Himachal Pradesh
ans- Shimla




Q1. Which of these are NOT considered to be a macronutrient in context to human dietary requirements?
ans- Vitamins
2) Name Chetan Bhagat’s debut novel which was also adapted into a Bollywood movie ?
ans- Five Point Someone
3) Which European country announced that it will levy a green tax on flight tickets from 2020, to encourage environmentally friendly transportation projects?
ans- France
4) What is the name of the young Malayali actress, who became known as the ‘wink girl’ after a clip of her winking went viral last year?
ans- Priya Varrier
5) M. Fathima Beevi has the distinction of being the first woman _______
ans- Judge of Supreme Court




Q1. In which year did Atal Bihari Vajpayee become India’s prime minister for first time?
ans- 1996
2) Which batsman has scored the highest number of centuries in a single World Cup Tournament?
ans- Rohit Sharma
3) Which company has recently acquired the American software company Red Hat?
ans- IBM
4) The movie, Super 30, starring Hrithik Roshan is a biopic based on whose life?
ans- Anand Kumar
5) The world’s first public blockchain bond ‘bond-I’ was launched by which International organization?
ans- World Bank




Q1. By what name is Norma Jean Baker more commonly known?
ans- Marilyn Monroe
2) Ethanol has been used as an alternative to petrol in Brazil. Now which company has launched the first Ethanol-based motorcycle in India?
ans- TVS Motors
3) When was World Population Day observed recently?
ans- 11 July
4) Season 2 of Comicstaan has launched on Amazon Prime. Who is the new host alongside Abish Mathew this season?
ans- Urooj Ashfaq
5) Qila Rai Pithora, built by Tomar Rajputs is located in which among the following cities?
ans- New Delhi




1. Which banking institution commenced it’s operations from the 1st of April 1935?
Ans. Reserve bank of India
2.Kangana Ranaut and Rajkumar Rao have teamed up for a new film and the trailer was released recently. What is the name of the film?
Ans. Judgemental Hai Kya
3. Originating in the Tibetan plateau near Lake Mansarovar, which river flows through Ladakh?
Ans. Indus
4. With the length of its wings reaching nearly 12 feet, which bird has the largest wingspan of any living bird species?
Ans. Wandering albatross
5. Which one of these Indian movies is inspired by the biography of Japanese filmmaker Akira Kurosawa?
Ans. Taare zamin par




1. What was author Mark Twain’s real name?
Ans. Samuel Langhorne Clemens
2. Bihu is a harvest festival that is celebrated thrice in a year. In which state of India does this festival originate?
Ans. Assam
3. In the newest Marvel film, Spiderman: Far from home, what is the name of the supervillain who has mind-manipulating powers?
Ans. Mysterio
4. India has won 2 ODI Cricket World Cups so far – once in 1983, and the second in 2011. Who did they play the finals against in 2011?
Ans. Sri Lanka
5. The Halley’s comet orbits the sun every 75-76 years. When will it be visible next from earth?
Ans. 2061




Q1. Which of these actors played on-screen father to their real father?
ans- Abhishek Bachchan
2) Which cricketer recently broke Sachin Tendulkar’s 27 year old record of being the youngest player to score 80+ runs in World Cup history?
ans- Ikram Ali Khil
3) Taekwondo fighter Farabi Davletchin posted a trick on 25th June which then was tried by many Hollywood and Bollywood actors. Which viral challenge is this referring to?
ans- Bottle cap challenge
4) In the Jungle Book, written by Rudyard Kipling, what is the name of the panther who befriends Mowgli?
ans- Bagheera
5) Jayasimha Ravirala currently holds the Guinness World Record for which of these?
ans- Most hugs given in 1 hour by an individual




Q1. AR Rahman won a Grammy award for which album?
ans- Slumdog Millionaire
2) The transformer that develops the high voltage in a home television is commonly called a ____. Fill in the blank.
ans- Flyback
3) The BCCI has just named a new Head of Cricket at the National Cricket Academy. Who is it?
ans- Rahul Dravid
4) Where is the headquarters of the ICC (International Cricket Council) located?
ans- Dubai
5) Which profession does Sanjay Dutt fake in the movie Lage Raho Munnabhai?
ans- History Professor




Q1. In context to fashion, what is a ‘fedora’?
ans- A type of headwear
2) Did you know that pandas eat anywhere between 12-39 kgs of food every day! What does a panda’s diet mainly consist of?
ans- Bamboo
3) Chief of the Air Staff or Air Chief Marshal is the highest rank in the Indian Air Force. It is the position of commander of the IAF. Who was the first Indian to become Chief of Air Staff in 1954?
ans- Subroto Mukerjee
4) Indian scientists have developed a new material which is capable of absorbing both light and carbon dioxide and could help control environmental issues. What is it called?
ans- Black gold
5) What is the name of the network of higways that connects the four major cities of India – Chennai, Kolkata, Delhi and Mumbai?
ans- The Golden Quadrilateral




Q1. Which is the national fruit of India?
ans- Mango
2) Panchathan Record Inn is which composer’s in house studio?
ans- A.R. Rahman
3) Who developed a vaccine against poliomyelitis (Polio)?
ans- Dr. Jonas Salk
4) In ancient Greece, men exercised and took part in sports completely nude. True or False.
ans- TRUE
5) A cinematograph is a motion picture film camera, which also serves as a film projector and printer. Who invented it?
ans- Lumiere Brothers